Irrallisista tarinoista eläväksi kuvaksi

Elokuvassa yksikin kohtaus voi vaatia useita ottoja kuvausvaiheessa. Kuva: Veera Kekkonen

Yhdeksännen luokan draamaryhmä on syyslukukaudella ahkeroinut Askel edellä -elokuvan parissa. Elokuva kertoo nuorten kuvataideleiristä, jonka aikana tapahtuu outoja asioita. Elokuvassa ryhmä nuoria alkaa selvittää kummallisia tapahtumia, ja lopputulos osoittautuu kohtalokkaaksi.

Elokuvan suunnittelu lähti liikkeelle ryhmän tunnelmista: lokakuussa halloween oli ihan nurkan takana, joten ryhmässä innostuttiin puhumaan omista elokuvakokemuksista, kuten esimerkiksi teoksista Hohto, Psyko, Uhrilampaat ja The Ring. Ryhmä valitsi projektinsa genreksi kauhun ja aloitti saman tien juonisuunnittelun.

Käsikirjoitusta luettiin yhdessä läpi sen työstämisen eri vaiheissa ja myös roolituksesta keskusteltiin ryhmäläisten kesken. Näin kaikki saivat vaikuttaa siihen, ketä tekstissä haluaisivat esittää.

Miltä tuntui näytellä kauhuelokuvassa ilkeää ihmistä, elokuvassa näyttelevä Helmi Hukka? Hieman epätavallista. Oli outoa esittää isoja tunteita, jos sellaiseen ei ole tottunut normaalisti, Hukka kuvailee. Elokuvassa oppilasta näyttelevä Janika Roth pitää kuitenkin etuna sitä, että kauhuelokuvia tuntee jo entuudestaan.

Kuvauspaikaksi valikoitui Laukaan kylän hautausmaan puoleisessa päässä sijaitsevan komea ja tunnelmallinen Viertola. Kuvauspaikaksi etsittiin koulua tai leirikeskusta muistuttavaa vanhaa rakennusta, missä olisi paljon tilaa ja erilaisia kuvauspaikkoja. Viertola sopi ryhmän toiveisiin täydellisesti, sillä tarinaa ei haluttu sijoittaa oman koulun tiloihin.

Millaista oli kuvata kauhuelokuvaa, elokuvan toinen kuvaaja Tomas Gallén? Kuvaaminen oli helppoa ja mukavaa, Gallén toteaa. Kuvakulmat piti miettiä suurilta osin itse. Joissakin kuvauspaikoissa oli hankalaa olla paikallaan, esimerkiksi ahtaissa kulmissa, Gallén muistelee.

Kuvaukseen käytettiin koulun hankkimia iPadejä ja alkuvaiheen editoitointiin iMovie-editointiohjelmaa. Lopullinen kohtausten yhteen liittäminen päädyttiin tekemään Windows-elokuvatyökalulla.

Kuvausteknisesti käytössä ei ollut ammattivälineitä, joten erilaisten taiteellisten skenaarioiden ja esimerkiksi valaistuksen kanssa tehtiin kuvausten aikana useita luovia ratkaisuja. Vaikeuksilta ei kuitenkaan vältytty, mutta niistä selvittiin ja elokuvan teko eteni tasaisesti.

Mikä kokonaisen elokuvan käsikirjoittamisessa oli helpointa ja mikä haastavinta, yksi käsikirjoittajista ja ohjaajista Henna Viitanen? Helpointa oli kun sai ideasta kiinni kirjoittaessa ja vaikeinta ehkä se, kun käsikirjoittajia oli kolme, niin asiat menivät monesti ristiin, Viitanen vastaa.

Elokuva valmistuu viimeistään tammikuussa ja se esitetään valikoidulle yleisölle Sydän-Laukaan koulussa. Lopulliseen elokuvan ikärajaan vaikuttavat samat kriteerit kuin maassamme käytössä olevassa yleisessä kuvaohjelmalaissa, joka sitoo kaikkia Suomessa julkaistavia elokuvia.

Askel edellä -elokuva valmistuu viimeistään tammikuussa 2016. Kuva: Annie Kuukkanen
Askel edellä -elokuva valmistuu viimeistään tammikuussa 2016. Kuva: Annie Kuukkanen

Teksti: Tiia Kuukkanen
Haastattelut: Aleksi Tuomaala
Kuvitus: Veera Kekkonen, Annie Kuukkanen