Tiedettä ja taidetta juhlanäytelmässä

Sydän-Laukaan koulun joulujuhlassa 2016 varjoteatteri oli näyttävästi esillä. Esityksessä käytettiin suurta sermiä, johon varjot heijastettiin. Sermissä oli puiset reunat, joiden keskellä oli valkoinen lakana. Siinä käytettiin myös piirtoheitintä ja isoja värivaloja: vihreää, punaista ja sinistä.

Yksi syy varjoteatterin käyttämiseen näytelmässä oli se, että esiintyjän on helpompi näytellä, jos katsojat eivät näe esiintyjää suoraan esiintymistilanteessa.

Varjo muodostuu valoa läpäisemättömän esineen taakse, johon valo ei pääse. Mitä lähempänä kappale on valonlähdettä, sitä suurempi varjo on, ja mitä kauempana se on, sitä pienempi varjo on. Varjon kokoeroja on hyödynnetty esityksessä esimerkiksi kohtauksessa, missä tontut maalaavat nukkeja sekä silloin kun poliisit heittävät talonmiehen vankilaan.

Varjon väriä määritettäessä käytettiin ensin piirtoheitintä. Piirtoheittimen valo on valkoinen ja varjot mustia. Sitten testattiin värillisiä valoja ja katsottiin, millaisia varjoja syntyy. Värillisistä valoista syntyy värillisiä varjoja.

Esityksen loppukohtauksessa käytettiin värillisiä valoja ja varjoja. Kun kolmesta eri suunnasta tulee valo, näyttää siltä, että sermin takana on paljon ihmisiä, vaikka todellisuudessa heitä on vain yksi.

Ella Jäntti, Taru Heinänen ja Amanda Hovilainen 7B