Mielipide: Koirat kärsivät ihmisten tietämättömyydestä

Rottweiler Lara tuomassa saaliinsa laumanjohtajalle. Kuva: Eki Karvinen.

Koiria hylätään nykyään paljon enemmän kuin aikaisemmin. Ei ole koiran syy, jos sille ei jakseta opettaa ihmisten kanssa elämisen tapoja. On ihmisen tehtävä opettaa koira oikeille tavoille.

Tilastojen mukaan suurin syy koirien hylkäämiseen ja ennenaikaiseen lopettamiseen on, etteivät ne ole sisäsiistejä. Kuinka vähän ihmiset oikeasti tietävät, jos koiria ei osata opettaa edes kävelemään hihnassa.

Koira on laumaeläin ja pyrkii miellyttämään laumanjohtajaa. Jos koira tekee ihmisen mielestä jotain ”väärin”, niin se ei ole koiran syy vaan ratkaisu löytyy katsomalla peiliin. Koira ei ole koskaan luonnostaan ilkeä, vaan käyttäytyminen johtuu koiran luontaisista vieteistä.  

Valitettavan usein näkee ihmisiä, joilla on aivan liian vähän tietoa koirista tai siitä rodusta, minkälainen koira heillä on. Ihmisillä on usein myös tiettyjä stereotypioita erilaisista roduista. Osa myös ajattelee, että no otanpas bordercollien, sehän on maailman älykkäin rotu ja sitten ihmetellään, kun koira ei oppinutkaan itse tavoille.

Ratkaisu ongelmaan voisi olla koiranomistusakortti. Kortin saamiseksi pitäisi suorittaa koe, jossa olisi koiran omistamiseen, kouluttamiseen ja hoitamiseen liittyviä kysymyksiä. Kokeen suorittamisen jälkeen esimerkiksi Suomen Kennelliitto myöntäisi todistuksen siitä, että on tarpeeksi perustietoa koirista ennen koiran ottamista. Ihmisten olisi paljon helpompi olla ja toimia koirien kanssa, kun he oppisivat ajattelemaan miten koira ajattelee.  

Annastiina Karvinen 8E