Kirja-arvostelu: Rohkea teos nykyajan nuorista

Oona Haapaniemi on 24-vuotias elokuva- ja TV-käsikirjoituksen opiskelija. Kuva julkaistu Oona Haapaniemen luvalla.

En voi luvata kuin lumetta on Oona Haapaniemen teos. Se on julkaistu vuonna 2017 ja kustannusyhtiönä on Books On Demand.

Kirja kertoo masentuneesta Alisasta. Hänen mielestä kuolema ei ole tavoite, mutta ulkona odottava elämä on liian pelottavaa. Eräänä päivänä hän suostuu menemään parhaan (ja ainoan) ystävänsä Olivian kanssa baariin. Siellä hän tapaa pojan, Jasun, joka on kuin aurinko Alisan synkässä elämässä.

Juoni on mielestäni uskottava. Se kertoo nykyajan ihmisistä ja asioista aidosti ja rehellisesti. Juoni on myös selkeä, sillä siinä ei käsitellä takaumia omina kappaleina, vaan henkilöt itse kertovat niistä, jos niitä on. Tapahtumien ja kappaleiden välissä ei ole kulunut paljon aikaa, joten kirjasta saa hyvin selvää. Kirja on myös kiinnostava. Se käsittelee aiheita, joista itse olen kiinnostunut. Kirjassa oli myös tarpeeksi kiinnostavia tapahtumia ja juonenkäänteitä.

Kirjan henkilöt ovat hyvin suunniteltu ja toteutettu. Henkilöissä on jotain taianomaista mutta silti tuntuu siltä, että voisi tavata koulussa jonkun heistä. Päähenkilö ja sivuhenkilöt ovat tavallisia ihmisiä, mutta heistä on kirjoitettu mielenkiintoisesti. Kirjan henkilöt keskittyvät viiteen henkilöön, ja vaikka muita sivuhenkilöitä on myös, nämä viisi ovat erittäin oleellisia tapahtumien kannalta. Miljöönä toimii nykyajan pieni paikkakunta, missä on yksi pikaruokaravintola ja Prisma.

Kirjan kieli on nykyaikaista ja se sisältää puhekieltä. Muutaman kirjoitusvirheen olen huomannut, mutta ne eivät lukukokemusta pilanneet. Teksti on kevytlukuista ja selkeää.

En itse huomannut selkeää sanomaa teoksessa, mutta uskoisin että se liittyy ongelmista puhumiseen ja tabujen rikkomiseen. Mielestäni kirja kannustaa elämään täysillä, sillä ikinä ei tiedä, koska elämä kääntyy ylösalaisin.

Kirja käsittelee raskaita aiheita ja sisältää runsasta päihteidenkäyttöä, jonka takia en suosittele sitä herkimmille ja nuorimmille lukijoille. Suosittelen kirjaa jokaiselle yli 12- vuotiaalle, joka haluaa oppia uusia asioita ja suostuu ymmärtämään erilaisia, vieraita ehkä asioita.

Mariann Hakala 9B