Mielipide: Venetsian massaturismi kuriin

Kuvassa perinteinen gondoli Venetsian suurimmassa kanaalissa (Grand kanal). Kuva: Aava Arponen

Kanaalien varteen rakennettu ”Maailman kaunein kaupunki”, Venetsia, kärsii useista ongelmista, kuten massaturismista, risteilyaluksista ja turistien huonosta käytöksestä.

Vuodessa Venetsiassa käy turisteja lähes 30 miljoonaa. Paikallisia asukkaita on keskustan alueella vain hieman yli 50 000. Huippukaudella paikalliset asukkaat ovat hätää kärsimässä turistien keskellä. Varsinkin risteilymatkailijat ärsyttävät. Laivojen änkeäminen laguuniin häiritsee myös Venetsian eläimistöä. Venetsiassa on herännyt turismia vastustavia kansanliikkeitä. Aktivistit osoittavat mieltään risteilyaluksia vastaan ja kouluttavat turisteja kohteliaaseen käytökseen.

Mielestäni turistien pitäisi käyttäytyä kunnolla, niin ilmapiiri ja paikallisten suhtautuminen turisteihin paranisi. Erään aktivistiryhmän johtaja Marco Gasparinetti kertoo turistien käytöksestä, kuinka he uivat kanaaleissa, tekevät tarpeitaan kaduille ja veteen ja tai vain yleisesti örveltävät humalassa. Kun itse vierailin Venetsiassa kesäkuussa 2018, huomasin, kuinka turistit kuvasivat paikallisia ihmisiä ja pitivät heitä ns. nähtävyyksinä.

Jos Venetsiaan tunkevat risteilijät kiellettäisiin ja paikallisia ja heidän kotejaan kohdeltaisiin kunnioittavasti, Venetsian asukkaat olisivat tyytyväisempiä ja ottaisivat vajoavaan kaupunkiin matkaavat turistitkin paremmin vastaan.

Aava Arponen 8C