Mielipide: Ruokahävikkiä on liikaa

Läjä hävikkiruokaa kompostissa. Kuva: Pixabay

Suomalaisten ruuasta 10-15% eli noin 450 miljoonaa kiloa menee vuosittain hukkaan. Suomalaiset heittävät pois erityisesti leipää, valmisruokaa, liha- ja kalatuotteita, tuoretuotteita ja kahvia.

Ruuan pois heittäminen on huono asia. Pilaantuneen ruuan pois heittäminen on kyllä ymmärrettävää. Heitämme paljon tuorettakin ruokaa pois. Samalla monella ihmisellä Suomessa ja muualla maailmassa ei ole ruokaa.

Ruuan pois heittäminen on myös huono asia siksi, että jo ruuan raaka-aineiden tuottaminen aiheuttaa paljon hiilidioksidipäästöjä.

Ruuan pois heittämistä voisi vähentää ostamalla vain sen verran mitä tulee syötyä. Kun valmistaa ruokaa, ei tee sitä liikaa. Ruokaa tulee ottaa lautaselle vain sen verran mitä syö. Kaupassa kannattaa katsoa ruokatuotteiden viimeinen käyttöpäivä, että kerkeää valmistaa siitä aterian tai syödä ruokatuotteen ennen kuin se menee pilalle.

Nea Mikkonen 8B