Mielipide: Muovi päätyy meriin

Muoviroskaa luonnossa. Kuva: Rosa Flinkman 8B

Maailman meret ovat täynnä roskaa, enimmäkseen muovia. Vuodessa meriin joutuu noin 10 miljardia kiloa muoviroskaa. Meriin onkin muodostunut jopa kuuden Ranskan kokoinen kelluva muovilautta. Monet lajit ovat kuolemassa sukupuuttoon, koska muovi on siirtynyt merestä kaloihin ja kaloista muihin ravintoketjun eläimiin. 

Minusta muovia pitäisi vähentää paljon. Vaikka muovi onkin halpaa ja monikäyttöistä, sen kierrätyksessä on jotakin pielessä, sillä eihän muovin nyt mereen pitäisi joutua.  

Kaupassa huomaa, että suurin osa tuotteista on pakattu muoviin. Jopa banaanit ja vesimelonit laitetaan muovipusseihin, vaikka niillä on oma kuori suojaamassa. Toisin sanoen meidän pitäisi vähentää muovipussien käyttöä tai ainakin niiden hintoja tulee nostaa. Silloin monet rupeaisivat käyttämään kestävämpiä vaihtoehtoja, kuten kangaskasseja. Kaiken tämän pitäisi tapahtua koko maapallolla, sillä Suomi on varsin pieni maa monien suurien maiden rinnalla. Eniten roskia heitetään meriin Aasian maissa. 

Muoveja on monenlaisia, mutta pääosin muovi hajoaa luonnossa heikosti ja päätyy saasteeksi. Muoviroskat aiheuttavat siis luontoon joutuessaan vakavia ympäristöhaittoja. Arviolta miljoona merilintua ja satatuhatta merinisäkästä kuolee muovijätteiden vaikutuksesta.  Jos jatkamme samaan malliin, tapahtuu jotakin peruuttamatonta. 

Vaikka joka paikassa jauhetaankin muovin vähentämisestä, niin se oikeasti kannattaa. Onneksi markkinoille onkin tullut jo parempia vaihtoehtoja, jotka eivät maksa paljon enempääkään kuin muovi. Myös tulevat sukupolvet ansaitsevat puhtaat meret. Vähennetään yhdessä muovin käyttöä!  

Rosa Flinkman