Mielipide: Saksanpaimenkoirien jalostus

Tässä saksanpaimenkoira Miki pentuna. Kuva: Heikki Elomaa.

Saksanpaimenkoirat on erittäin suosittu rotu Suomessakin. Ne ovat rohkeita, itsevarmoja, tottelevaisia, lojaaleja, uteliaita, älykkäitä. Saksanpaimenkoirien kanssa on hyvät harrastusmahdollisuudet niiden ominaisuutensa takia. Saksanpaimenkoirilla on kaksi linjaa: käyttölinjainen ja näyttelylinjainen.

Kuitenkin rodun jalostus on mennyt liian pitkälle, koska niiden selkää on viety alaspäin. Näitä koiria sanotaan näyttelylinjaiseksi. Monet näyttelylinjaiset kärsii kyynärnivel- ja lonkkadysplasiasta.

Jotta rotu pysyisi yhtenäisenä ja käyttöominaisuuksiltaan että ulkonäöltään, rotujärjestöt pyrkivät asettamaan jalostukselle rajoituksia ja suosituksia. Saksanpaimenkoirilla on myös voimassa oleva perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma PEVISA. Tällä hetkellä ohjelmassa on vastustamisen kohteena lonkka- ja kyynärdysplasia.

Meidän mielestämme jalostus näyttelylinjaiseksi on mennyt liian pitkälle. Onneksi asiaa korjataan rotujärjestön toimesta.

Felicia Elomaa ja Tuuli Takala 8B