Mielipide: Saastuttavat moottoriajoneuvot

Mopoja Sydän-Laukaan koulun pihassa. Kuva: Siiri Leinonen

Autot saastuttavat maapalloa. Öljy on polttoaineen tärkeä aineosa ja sen varat alkavat käydä vähiin. Suomessa monella perheellä on kaksi autoa tai enemmän. Valtavan suuressa maassa, kuten Kiinassa, jokainen perhe haluaa oman auton.  

Saastuttamista voisi vähentää, jos kulkisi töihin esimerkiksi bussilla. Auttaa voisi myös se, jos sähköautoja olisi enemmän ja fossiilisien polttoaineiden käyttöä vähennettäisiin. 

Bensa ja diesel saastuttavat erittäin paljon, koska ne päästävät ilmaan paljon hiilidioksidipäästöjä. Helsingissä kaikki eivät edes osta autoa, koska siellä on paljon ruuhkaa ja parkkimaksut ovat niin kalliita. Sen sijaan he käyttävät enemmän pyöriä tai he kulkevat metrolla tai ratikalla. Myös yhteisautot ovat yleistyneet Helsingissä. Se tarkoittaa sitä, että auton omistaa useampi perhe taikka taloyhtiö yhdessä.  

Minun mielestä henkilöautoja voisi käyttää vain silloin, kun siinä matkustaa enemmän kuin yksi ihminen, muuten se saastuttaa liikaa luontoa. Sen sijasta voisi kulkea, vaikka bussilla tai raitiovaunulla, johon mahtuu enemmän ihmisiä. 

Öljy loppuu meiltä nopeammin kuin arvaammekaan, jos jatkamme samaa rataa. Meidän pitää vähentää fossiilisien polttoaineiden käyttöä. Se saastuttaa meidän maapalloa ja ilmastonmuutos pääse valloilleen. 

Siiri Leinonen 8B