Mielipide: Turkistarhaus pitäisi kieltää laissa

Tarhaamisen eettisyys ja hyödyt pohdituttavat (kuva: Pixabay)

Miksi ihmiset haluaisivat vahingoittaa puolustuskyvyttömiä eläimiä? On vaikea kuvitella, miksi kukaan haluaisi. Silti niin tehdään. Syitä voi olla monia, kuten esim. turkistarhaus, joka on monen ihmisen elinkeino mutta se on eläimiä kohtaan väärin. Turkistarhausta harjoitetaan myös Suomessa.

Suomessa turkistarhauksen takia kuolee noin kolme miljoonaa eläintä vuodessa. Kyse on elinkeinosta, mutta missä ovat eläinten oikeudet elää luonnossa vapaana? Suurimmalla osista tiloista eläimillä on kasvuhäiriöitä ja kannibalismia, koska eläimet eivät saa tarpeeksi ruokaa ja ravinteita. Esim. minkin reviiriin voi kuulua luonnossa useita kilometrejä rantaviivaa, mutta häkissä niillä on noin 0,25 m2 tilaa reikäpohjaisessa ja -kylkisessä häkissä.

Kaikki tilat eivät myöskään panosta riittävästi eläinten hyvinvointiin vaan tavoittelevat vain voittoa. Suomen tiloilla kuitenkin pyritään panostamaan laatuun. Suomessa tarhoja sertifioidaan ja varsinkin sertifioiduilla tarhoilla eläinten olot ovat muita tiloja paremmat.

Ratkaisuna ongelmaan voisi olla turkistarhauksen kieltäminen laissa. Turkistarhauksen kieltäminen ei haittaisi sitä harjoittavia ihmisiä niin paljon, koska useat turkistarhat ovat maatilojen yhteydessä, joten heiltä ei loppuisi toimeentulo.

Turkistarhauksesta jää myös hirveä haju, mikä haittaa lähialueen asukkaita. Turkistarhauksen kieltämisestä hyötyisivät siis eläimet mutta myös ihmiset. Ja ennen kuin turkistarhat kiellettäisiin kokonaan, pitäisi eläinten oloihin joka tapauksessa panostaa lisää.

Aleksanteri Nissinen, 9D