Tasa-arvon puolesta: Susan B. Anthony

Susan B. Anthony 

Susan B. Anthony oli 1800-1900 luvulla elänyt yhdysvaltalainen kansalaisoikeusaktivisti ja suffragetti eli Britannian naisten äänioikeutta vaatinut naispuolinen aktivisti, joka edusti erityisesti naisten oikeuksia. Hän osallistui moniin kampanjoihin ja perusti yhdistyksiä naisten etuja edistäen. 

Susan B. Anthonyn elämä 

Susan oli pienestä alkaen oppinut sukupuolten tasa-arvoon ja oli myös vahvasti orjuutta vastaan. Hän toimi 17-vuotiaana opettajana ja myöhemmin päällikkönä. Opettajan ammatissa hän huomasi miesten ja naisten palkkatason eron. Silloin opettajan työssä miehille maksettiin noin viisi kertaa enemmän kuin naisille. Se innoitti Anthonya taistelemaan vielä enemmän tasa-arvon puolesta. Kun Anthony vaati uudistusta, hänet erotettiin opettajan urasta. 

The Revolution  

Vuonna 1858 Anthony tapasi toisen aktivistin ja naisten oikeuksien puoltajan Elizabeth Cady Stantonin. Vuodesta 1868 lähtien Anthony ja Elizabeth Stanton julkaisivat viikkolehteä nimeltä The Revolution. Lehden motto oli ”Todellinen-tasavalta-miehet oikeuksineen, ei yhtään enempää. Naiset oikeuksineen, ei yhtään vähempää.” Lehti tuki erityisesti naisten ja mustaihoisten äänioikeutta. 

NAWSA 

Vuonna 1869 Anthony ja Stanton perustivat kansallisen naisten äänioikeuden yhdistyksen NWSA. Vuonna 1890 NWSA ja Amerikkalainen naisten äänioikeus-yhdistys AWSA yhdistyivät NAWSA:ksi. Anthony toimi yhdistyksessä vuoteen 1900 asti, kunnes hän jäi eläkkeelle.  

Anthonyn tempaus naisten äänioikeuden puolesta 

Vuonna 1872 presidentinvaalien aikaan Anthony meni 49 muun ihmisen kanssa vaatimaan äänioikeutta naisille. He vetosivat uuteen perustuslakiin, jossa kaikilla Yhdysvalloissa syntyneillä olisi tiettyjä oikeuksia. Anthonyn mukaan äänioikeus oli yksi niistä. Hän uhkasi haastaa miehet oikeuteen, elleivät saisi oikeutta äänestää ja he suostuivat antamaan osalle mahdollisuuden äänestää. Myöhemmin liikemies Sylvester Lewis nosti kanteen laittomasta äänestyksestä ja Anthony pidätettiin. 

Anthonyn viimeiset vuodet 

Vuodesta 1900 hän ei voinut enää ikänsä takia osallistua järjestöjen toimintaan ikänsä vuoksi. Hän kuitenkin matkusteli ja piti puheita. Hän myös kirjoitti ja kustansi kirjasarjaa “Naisten äänioikeuden historia”, yhdessä kolmen muun aktivistin kanssa. Anthony menehtyi vuonna 1906 keuhkokuumeeseen 86-vuotiaana. 

Anthonyn tekojen vaikutukset 

Anthonyn kampanjansa ja aktiivisuutensa johtivat lopulta naisten äänioikeuden saamiseen Yhdysvalloissa. 

Hän oli ensimmäinen nainen, jonka kasvot pääsivät Yhdysvaltain kolikkoon vuonna 1979. Hänestä on myös tehty veistos Yhdysvaltain Capitol Hillille 

Tekijä: Hilla-Maija 8A

Lähteet:  

Kuva: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fcdn.britannica.com%2F52%2F129152-050-A46491C1%2FSusan-B-Anthony-International-Council-of-Women.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.britannica.com%2Fbiography%2FSusan-B-Anthony&tbnid=SW-tWasPs1D9aM&vet=12ahUKEwjB3Yb6lb3vAhVBposKHURfB_oQMygFegUIARCsAQ..i&docid=MqivhqpJsS2HSM&w=1248&h=1600&q=susan%20b.%20anthony&ved=2ahUKEwjB3Yb6lb3vAhVBposKHURfB_oQMygFegUIARCsAQ 

 Tekstit: https://www.storyboardthat.com/fi/biography/susan-b-anthon                                                

https://fi.wikipedia.org/wiki/Susan_B._Anthony